Mikroszkópos gyökérkezelés

2020.01.22

Mottó: "Csak azt tudjuk kezelni, amit látunk..."

A mikroszkópos gyökérkezelés, egy fogszakorvos-specialista által végzett, Magyarországon csak nagyon kevés helyen elérthető különleges eljárás.

Hagyományos gyökérkezelés során a fogorvos nem látja a gyökereket, csak érzi, és így próbálja eltávolítani a fertőzött szöveteket és zárni a gyökércsatornákat. Ez a kezelőorvos tapasztalatától függően eredményes is lehet. Mikroszkóppal sokkal több minden látható. Segítségével a mellékcsatornák is fellelhetőek. Az orvos látja és kontrolálja azt, amit csinál!

A mikroszkóp mellett használt speciális műszereknek köszönhetően (ultrahangos preparáló műszerek, mikrotűk, negatív nyomású tisztító rendszerek stb.) a legkisebb, később akár gócbetegséget is okozó- bakteriálisan fertőzött szövetmaradványok is felfedezhetők, eltávolíthatók! A kezelés sikeressége nagymértékben megnövekszik, elkerülhető a gyakran indokolatlan fogeltávolítás. Még a legreménytelenebbnek tűnő, gócos, máshol kihúzásra ítélt fogak is menthetőek lehetnek!

  1. A kezelés menete:

  1. Többirányú röntgenfelvételt vagy adott esetben 3D-CT felvételt készítünk a csatornarendszer feltérképezéséhez.
  2. Speciális vékony tűvel érzéstelenítést végzünk, törekedve arra, hogy a kezelés minél fájdalommentesebb legyen.
  3. Ezután felhelyezünk egy speciális izoláló rendszert (kofferdam), ami megakadályozza a szájban lévő baktériumok bejutását a fogba, illetve a fertőtlenítő folyadékok és az apró műszerek bekerülését a szájba.
  4. Felkeressük mikroszkóp segítségével a gyökérrendszert, tisztítjuk és fertőtlenítjük.
  5. Speciális elektromos mérőműszerrel pontosítjuk a gyökerek hosszát.
  6. Ezután speciális folyékony, meleg guttapercha tömőanyaggal (System-B,Obtura III, GuttaCore) zárjuk a csatornarendszert.

Az általunk végzett fertőtlenítési, kezelési és gyökértömési protokoll megfelel a világ bármely pontján, a legnevesebb endodontus specialisták által használt, klinikailag és irodalmilag is alátámasztott módszereknek.

Drága a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés drága. Ennek oka, a speciális műszerezettség, a különleges szaktudás és a ráfordított idő, ami összesen foganként akár több óra is lehet. Azonban ha belegondolunk abba, hogy egy kihúzott fog ellátása hídpótlással, vagy akár implantátummal sokkal költségesebb is lehet. Hídpótlásánál ráadásul a hiány mellett lévő ép fogakat is le kell csiszolni. Az ép foganyag elvesztése (biológiai ára) pénzben nem kifejezhető...

Az implantátum alkalmazásánál műtét során titáncsavar kerül a csontba, amihez néha csontpótló alkalmazására is szükséges. Az eljárás kiválóan működik, nagy biztonsággal alkalmazható, ha szükség van rá.

Mi azonban azt gondoljuk, ha lehet, akkor őrizzük meg a saját fogunkat! Hiszen az a legjobb implantátum.

Amennyiben kérdése van kérem forduljon Hozzánk bizalommal!