Az altatásos fogászat

2019.11.25

Mi az előnye az altatásban végzett kezelésnek?


Sokan azért kérik, hogy a beavatkozás altatásban történjen, mert így nem élik át a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás kellemetlenségeit. Kétségtelen tény,hogy ez igaz, bár korántsem ez az altatásos kezelés egyetlen előnye. A mai felgyorsult világban az egyik legértékesebb kincsünk az idő. "Aki időt nyer, életet nyer", tartja a mondás. Altatásos beavatkozás esetén összevonhatóvá válik sok olyan művelet, mely helyi érzéstelenítésben nem lenne egy alkalommal elvégezhető. Ennek lehet oka pusztán az időtényező: senkitől sem várhatjuk, hogy egy több órás kezelést elviseljen, de maga a helyi érzéstelenítés is: nem célszerű egyszerre túl nagy területet (például az alsó fogív teljes egészét) zsibbasztani.

Minden beavatkozás jár utóhatásokkal, melyet a kezelést követő napokban élünk át: érzékenység, arcduzzanat, fájdalom. Ha a beavatkozás egy lépésben történik, a kellemetlen napokat is csak egyszer kell átélni. Ha a kellemetlenségeket nem számítjuk, az egy alkalommal végzett kezelésnek van egy keveset emlegetett előnye: nem kell többször a rendelőbe utazni, parkolni, a kezelések időpontjai és a lábadozás napjai miatt többször szabadságot kivenni. További előny, hogy az altatás során a páciens teljesen relaxált állapotban van, így maximális precizitással tudunk dolgozni, aminek az egyszerű fogkő eltávolítástól a töméskészítésen, bármilyen lenyomatvételenmikroszkópos gyökérkezelésen át a legbonyolultabb fogeltávolítás vagy csontpótló beavatkozásig élvezhetjük előnyeit.


Milyen technikai háttér áll rendelkezésre?

Büszkék vagyunk rá, hogy rendelőnkben egy  Draeger Fabius altatógép működik, mellyel a legmagasabb szakmai színvonalon, maximális biztonsággal végezhető az általános érzéstelenítés.

Mi szükséges az altatásos beavatkozáshoz?

Az általános érzéstelenítésben végzett kezelés tervezése és beütemezése egy szakorvosi konzultációval kezdődik. Ennek során részletes felvilágosítást adunk a tervezett fogászat és/vagy szájsebészeti beavatkozásról és az altatással kapcsolatos teendőiről. Elengedhetetlen a beavatkozást megelőzően legalább 1 héttel az altatóorvossal történő konzultáció, mely történhet telefonon/interneten vagy személyesen. Az altatóorvos az előzetes konzultáció alapján eldönti, hogy szükséges-e előzetes vizsgálat (pl. labor). Amennyiben előzetes vizsgálat szükséges, ennek elvégzésében is segítséget nyújtunk.

Hogyan és mivel kell fel készülni egy altatásos kezelésre?

Az altatás előtt 6 órával enni és inni nem szabad (vizet sem). Altatás csak üres gyomor mellett lehetséges, telt gyomor mellett a beavatkozás nem végezhető el, kérjük erre legyen fokozott figyelemmel.

Ha rendszeresen gyógyszert szed, vagy a beavatkozás miatt gyógyszer szedését javasoltuk, azt egy korty vízzel be kell venni. Otthonában célszerű egy jégzselé tasakot a mélyhűtőbe helyezni, hogy hazatérését követően azt törölközőbe csavarva hűtő borogatást tudjon végezni. Kérésünk, hogy minden -a kezelés napján- nélkülözhető értéket hagyjon otthonában!

Kérjük, hogy hozzon magával: papucsot, az Ön által szükségesnek ítélt tisztálkodási szereket (például hölgyeknél smink készletet), pizsamát. Egyszer használatos lábzsákot, papírsapkát, papírköpenyt, fogkefét, fogkrémet biztosítunk.

Az altatásos beavatkozás megkezdése mindig üres hólyaggal szükséges, kérjük,hogy erre figyeljen és a rendelőbe történő érkezésekor erről gondoskodjon. Kérjük, hogy gondoskodjon felnőtt kísérőről, akinek a beavatkozás alatt nem kell jelen lennie, de otthonába csak a kísérő felügyeletével térhet haza, autót 24 órán át nem vezethet.


Hogyan történik az altatás?

Az altatás előtt az ébredő helyiségben tud felkészülni a beavatkozásra: itt tud átöltözni és itt tudja értékeit zárható szekrénybe helyezni. Ezután az altató asszisztens vénás kanült helyez be, az elaltatás egy ezen keresztül adott injekcióval történik. Kisgyermekeknél vagy olyanoknál, akiknél ez nem lehetséges, lehetőség van maszkos elaltatásra is. A beavatkozásokat mélyaltatásban végezzük, így a kezeléssel kapcsolatban semmilyen kellemetlen érzése vagy emléke sem lesz. A beavatkozás után, az ébredést követően az ébredőszobába kerül, ahol felügyelet mellett pihenhet. Hazaindulásra rendszerint 1-1,5 órával a beavatkozást követően van lehetőség.

Elérhetőségeink:

Recepció: +36 20-5676925

Altató orvos: +36 30-2514969 (Dr. Pataki Tibor anaesthesiológus főorvos)

Amennyiben kérdése van, forduljon bizalommal recepciós kollégáinkhoz a fenti telefonszámon vagy az alábbi email elérhetőségen, ők szükség esetén kezelőorvosával is felveszik a kapcsolatot. 

Várjuk szeretettel a PreceDent Fogászaton!