Gyermekfogászat

2019.11.25

A Picik fogairól.

Véleményünk szerint a manapság tapasztalható rossz fogazati állapot és a fogorvostól való félelem leggyakoribb oka a gyermekkorban elszenvedett trauma. A fájdalmas tömés, a barátságtalan hangulat, a tömeges sietős ellátás mind-mind nyomot hagyott a gyermekekben, és előidézte azt, hogy felnőtt fejjel csak akkor mennek fogorvoshoz, ha fáj.

Szeretnénk, hogy gyermekeink ne járjanak így! A mai modern eszközök és az emberibb hozzáállás tapasztalatunk szerint csodákat tehet!

Az első fontos lépés, hogy a kicsik ne akkor találkozzanak fogorvossal, ha fáj valami. Akkor ugyanis cselekedni kell, és ez sokszor traumával jár.

Ezért ajánlatos egyszer-kétszer elhozni a gyermeküket egy kis barátkozásra. Ekkor játékosan összebarátkozhat orvosával, könnyen kiépül egy olyan bizalom, ami baj esetén sokat segíthet. A találkozások arra is jók, hogy felmérjük a tejfogak állapotát, rendellenességeit, felfedezhetjük a szuvasodásokat.

A tejfogak szuvasodása gyakran gyors lefolyású, de szerencsére az esetek nagy részében fájdalommal nem jár. Gyakran elég csak ózongázzal kezelni őket, vagy pár ózonkezelés után fúrás nélkül tömőanyaggal betömni. Az ózon hatására a szuvasodás megkeményedik, és a kicsik panasza megszűnik.

Természetesen a szülői példamutatás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha nem mos fogat és fél a fogorvostól, ez a gyermekeinél is megfigyelhető lesz!Gyermekkori fogszabályzásról:

Rossz szokások következtében vagy örökletes alapon különféle, akár az állcsontokat is deformáló, fogazati rendellenességek alakulhatnak ki. A szabálytalan fogazat növeli a szuvasodási hajlamot, a rágás hatékonyságát csökkenti, esztétikailag zavaró és akár beszédhibát is okozhat.

Vannak olyan jellegű eltérések, amelyek kezelését már korán el kell kezdeni. Célszerű már akár óvodás korban is felkeresni bennünket, hogy a fogváltás menetét folyamatos fogorvosi ellenőrzés mellett nyomon lehessen követni.

A kezelések történhetnek kivehető vagy rögzített készülékkel, a kettő kombinációjával, illetve a kezelés folyamán egymás váltásával is. Ma már a fogszabályzó készülékek használata elfogadott, akár még a felnőttek részére is. Fontos még tudni, hogy a fogszabályozó kezelés nem fájdalmas és általában nem okoz zománckárosodást a fogakon!