Mikroszkópos gyökérkezelés

2020.04.19

Mottó: "A legjobban azt tudjuk kezelni, amit látunk..."


A mikroszkópos gyökérkezelés egy fogszakorvos-specialista által végzett, Magyarországon csak kevés helyen elérhető, különleges eljárás.

A hagyományos (nem mikroszkópos) gyökérkezelés során a fogorvos nem látja a gyökércsatornákat, csak érzi őket, és így próbálja eltávolítani a fertőzött szöveteket és zárni a gyökércsatornákat. Ez a kezelőorvos tapasztalatától függően eredményes is lehet.

Mikroszkóppal azonban sokkal több minden látható! Segítségével a nagyon beszűkült, bemeszesedett csatornák, vagy bonyolult anatómiájú csatornaelágazódások is nagy eséllyel fellelhetők. Az orvos akár 20x-os nagyításban látja és jobban kontrollálhatja munkáját.


A mikroszkópos gyökérkezelés nagy előnye továbbá, hogy a kezelés során az ép foganyag-veszteség rendszerint a minimálisra csökkenthető, ezáltal is védve a fog struktúráját. Hiszen célunk a fog megőrzése sok-sok évre, akár a páciens élete végéig.

A mikroszkóp mellett használt speciális műszereknek köszönhetően (ultrahangos preparáló műszerek, mikrokanülök, negatív nyomású tisztító rendszerek stb.) a legkisebb, később akár gócbetegséget is okozó, bakteriálisan fertőzött szövetmaradványok is felfedezhetők, és precízen eltávolíthatók. 

A kezelés sikeressége megnövekszik, elkerülhető a gyakran indokolatlan fogeltávolítás.
Még a legreménytelenebbnek tűnő, gócos, máshol kihúzásra ítélt fogak is megmenthetőek lehetnek!

A kezelés menete:

 1. Többirányú röntgenfelvételt, vagy gyakran ún. 3D CBCT-felvételt készítünk a csatornarendszer feltérképezéséhez. Erre azért van szükség, hogy a fog anatómiáját alaposan, akár három dimenzióban is megvizsgáljuk, ill. hogy a lehető legpontosabb diagnózist tudjuk felállítani.

 2. Speciális vékony tűvel érzéstelenítést végzünk, törekedve arra, hogy a kezelés minél kevesebb kellemetlenséggel járjon. Már az érzéstelenítés előtt is minden esetben gyümölcsös ízű felületi érzéstelenítő gélt használunk, így gyakran a páciensek már a tényleges érzéstelenítésből is alig éreznek valamit.

 3. Ezután felhelyezünk egy speciális izoláló rendszert (kofferdam), ami megakadályozza a szájban lévő baktériumok bejutását a fogba, illetve a fertőtlenítő folyadékok és az apró műszerek bekerülését a szájba. A kofferdam gyakorlatilag egy gumilepedő, amit a kezelendő fog köré helyezünk. Pácienseink a gumilepedő által biztosított védelem miatt nem ritkán olyan ellazult állapotba kerülnek, hogy kezelés közben el is alszanak. Ez a kezelőorvos számára mindig egy jóleső visszajelzés.

 4. A gyökérkezelendő fogból először eltávolítunk minden szuvas, meggyengült részt, régi tömést, adott esetben régi koronát. Majd az eltávolított, kitakarított részeket egy ún. gyökérkezelés előtti (pre-endo) felépítéssel pótoljuk. Tehát először helyreállítjuk a fog struktúráját, hogy az alkalmassá váljon a korrekt, precíz gyökérkezelés elvégzésére.
  Ennek a felépítésnek a célja, hogy hermetikusan elzárjuk a fog belső részét a nyál és a külvilág baktériumiai elől. Ez egy nagyon fontos kulcsa a sikeres gyökérkezelésnek.

 5. Ezután felkeressük mikroszkóp segítségével a gyökércsatorna-rendszert, tisztítjuk és speciális eljárásokkal (pl. ultrahangos aktiválással) fertőtlenítjük.
  A fogban található csatornák száma alapvetően a fog típusától függ. Az alábbi példában egy felső 6-os nagyörlő fog látható. Ez a fog az esetek 90-95%-ában 4 gyökércsatornát tartalmaz. A negyedik csatorna rendszerint olyan apró és szűk, hogy szabad szemmel nagyon nehezen, vagy nem is fellelhető. Azonban mikroszkóp és CBCT-felvétel segítségével ez a negyedik csatorna is nagy eséllyel megtalálható, és kifertőtleníthető.

 6. Digitális, nagy pontosságú mérőműszerrel pontosítjuk a gyökércsatornák hosszát.

 7. Ezután tömőanyaggal zárjuk a csatornarendszert, elkészítjük a gyökértömést. A csatorna anatómiájától függően különböző gyökértömési technikákat használunk (pl. meleg vertikális guttapercha tömörítés). Gyökértömő anyagként gyakran a manapság nagyon modernnek számító ún. biokerámia sealereket használjuk, amit a szervezet rendszerint teljes mértékben befogad, és a szakirodalomban található klinikai tanulmányok és saját tapasztalatunk szerint is jó eredményekkel kecsegtet.

"Az általunk végzett fertőtlenítési, kezelési és gyökértömési protokoll megfelel a világ bármely pontján, a legnevesebb endodontus specialisták által használt, klinikailag és irodalmilag is alátámasztott módszereknek."

Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy a gyökérkezelt fogak gyakran gyengék, törékenyek! Ezért a gyökérkezelés megtörténte után a fogra egy ún. betétet (onlay) vagy szituációtól függően koronát kell készíteni, annak érdekében, hogy a fog későbbi törését megelőzzük.

A betét készítése kevesebb foganyag veszteséggel jár, mint egy koronáé, ezért az esetek többségében ezt a megoldást javasoljuk pácienseink számára.

A betéttel biztosítható az, hogy a rágóerő a fogat optimálisan eloszlatva érje, így minimalizálható a későbbi törés esélye. A betét fogtechnikus által készül, egy teljesen esztétikus (fogszínű) restaurátum.


A betét készítésének lépesei:


 1. A fogról hagyományos, vagy digitális (CAD/CAM) lenyomatot veszünk, amit a fogtechnikai laboratóriumba küldünk.

 2. A technikus elkészíti (vagy a digitális eljárás esetében számítógéppel megtervezi a betétet).

 3. Az elkészült betétet a fogra ragasztjuk, ezután a fog már biztonságban van.

Drága a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés drága. Ennek oka, a speciális műszerezettség, a különleges szaktudás és a ráfordított idő, ami összesen foganként akár több óra is lehet. Azonban fontos tudni, hogy egy kihúzott fog ellátása hídpótlással, vagy akár implantátummal sokkal költségesebb is lehet. Hídpótlásánál ráadásul a hiány mellett lévő ép fogakat is le kell csiszolni. Az ép foganyag elvesztése (biológiai ára) pénzben nem kifejezhető...

Az implantátum alkalmazásánál műtét során titáncsavar kerül a csontba, amihez néha csontpótló alkalmazására is szükséges. Az eljárás kiválóan működik, nagy biztonsággal alkalmazható, ha szükség van rá.

Mi azonban azt gondoljuk, hogy ha lehet, akkor őrizzük meg a saját fogunkat! Hiszen az a legjobb implantátum.

Amennyiben kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!